Komunikat dla prasy: HELM AG wprowadza na rynek propylen Rosneft Deutschland GmbH

Od 1 stycznia 2019 r. Firma HELM wprowadzi na rynek większość propylenu wyprodukowanego w niemieckich rafineriach PCK Schwedt, MiRO Karlsruhe oraz Bayern Oil Vohburg.

Hamburg – Berlin, Niemcy, 29 czerwca 2018 r.

Rosneft Deutschland – spółka zależna Rosneft, posiada znaczny udział w tych Spółkach, które stanowią jedne z najnowocześniejszych rafinerii w Europie.

Propylen ma zastosowanie w przemyśle chemicznym w wielu produktach zawierających polipropylen, alkohole OXO oraz kwas akrylowy.

Dyrektor Zarządzający Rosneft Deutschland - Brian Chesterman, twierdzi: „Z niecierpliwością czekamy na współpracę z Firmą HELM w zakresie marketingu i sprzedaży. Zorganizowanie marketingu produktów petrochemicznych pochodzących z rafinerii PCK, Bayernoil oraz MiRO to kolejny krok w rozwoju sprzedaży i marketingu Firmy na terenie Niemiec.”

Kierownik Wykonawczy ds. Surowców w HELM AG - Fried Hansen, mówi: „Jestem bardzo zadowolony z tej współpracy. Dzięki naszej obszernej sieci klientów i dostawców, a także naszej niezwykle sprawnej logistyce, jesteśmy w stanie wprowadzić na rynek propylen w sposób niezawodny.”

O Firmie Rosneft Deutschland

Rosneft Deutschland GmbH zarządza dostawami surowców w ramach udziału Rosneft w rafineriach PCK, MiRO oraz Bayernoil, a także sprzedażą produktów rafinowanych. Rosneft to trzecia największa firma na rynku niemieckim, zajmująca się rafinowaniem ropy naftowej, o całkowitej produktywności na poziomie ok. 12,5 miliona ton rocznie, co stanowi więcej niż 12% zdolności przetwórczej w Niemczech. Trzy niemieckie rafinerie, w których Rosneft posiada udział, to najbardziej zaawansowane technicznie rafinerie w Europie Zachodniej. Średni przelicznik zdolności wytwórczej Rosneft w Niemczech to 93%, a średni wskaźnik kompleksowości Nelsona to 9,1. Rosneft utrzymuje konkurencyjną pozycję swoich rafinerii poprzez podwyższanie wskaźnika uzysku produktu oraz nieustanne inwestycje w podniesienie niezawodności i wydajności. Spółka rozszerza swoją działalność, aby stać się niezawodnym i konkurencyjnym dostawcom paliwa wysokiej jakości na rynku niemieckim.

O Firmie HELM

HELM AG to firma rodzinna z siedzibą w Hamburgu, w Niemczech, założona w roku 1900. Firma HELM jest jedną z największych firm na świecie zajmujących się marketingiem chemikaliów. Firma zapewnia dostęp do kluczowych rynków na świecie dzięki swojej wiedzy regionalnej oraz ponad 100 oddziałom, biurom sprzedaży i udziałowi w ponad 30 krajach. Jako wielofunkcyjna organizacja marketingowa, HELM prowadzi działalność w sektorze chemicznym (surowce i derywaty), w sektorze ochrony zbiorów, aktywnych składników farmaceutycznych, w sektorze farmaceutycznym oraz w sektorze nawozów. HELM AG zatrudnia w sumie 1 521 pracowników.

Volker Seebeck

Executive Director Feedstocks