HELM POLSKA SP. Z O.O.

Komunikat dla prasy: Światowa ekspansja CHINA JUSHI: HELM stosuje ciężarówki silosy by zapewnić niezakłócone dostawy

Nowy zakład produkcyjny CHINA JUSHI zostanie ukończony trzy lata wcześniej niż planowano, a jego roczna wydajność produkcyjna wyniesie 200.000 ton

Andreas Woschek

Executive Director Derivatives

27 marca 2017, Tongxiang, Chiny; Hamburg oraz Aachen, Niemcy

Tydzień po niezwykle pomyślnej wystawie JEC, na której to wszyscy główni gracze z zakresu kompozytów termoutwardzalnych oraz termoplastycznych potwierdzili solidny start w roku 2017, globalny lider sektora włókna szklanego, CHINA JUSHI, ma przyjemność poinformować, iż globalna ekspansja postępuje pełną parą dzięki trzeciemu piecowi w Suez w Egipcie, który zostanie uruchomiony w drugiej połowie roku 2017. Zakład produkcyjny zostanie ukończony trzy lata przed planowanym terminem i będzie miał wydajność na poziomie 200 000 ton rocznie.

James Wang, Dyrektor Generalny ds. Sprzedaży Międzynarodowej JUSHI, wyjaśnia: „Ten sektor potrzebuje doskonałych dostawców. Wdrożenie naszej strategii globalizacji, obejmującej Europę i Amerykę Północną, umożliwi realizację dostawy na każdym kontynencie świata, co ma ogromne znaczenie dla naszych globalnych klientów. Co więcej, budowa naszej pierwszej globalnej linii produkcji włókna szklanego na terenie USA, w Richmond w Karolinie Północnej, o wydajności 80 kt rocznie została rozpoczęta 8 grudnia 2016 r. Budowa zostanie zakończona, a produkcja uruchomiona w ostatnim kwartale roku 2018, przy zatrudnieniu 400 pracowników.”

Kirstin Kettler, Szefowa Działu Włókna Szklanego HELM AG, ogłasza: „Jako wyłączny partner dystrybucyjny JUSHI na terenie Niemiec, Austrii oraz Szwajcarii, jesteśmy zadowoleni z procesu rozwoju i uzyskanych wyników w Egipcie. Dlatego mamy zaszczyt ogłosić, iż intensyfikujemy obsługę klienta, oferując dostawę w ciężarówkach silosowych naszym klientom z sektora termoplastycznych włókien ciętych ze skutkiem natychmiastowym. Dla naszych klientów wiąże się to ze znacznymi oszczędnościami oraz wzrostem wydajności. Poza zwiększoną wydajnością w tym zakresie, JUSHI rozszerzyło również swoje portfolio produktów o włókna cięte BMC, SMC Klasa A, niedoprzędy LFT oraz nowe niedoprzędy bezpośrednie dla rynku energii wiatrowej.”

Dr Michael Effing, Starszy Doradca HELM AG, wyjaśnia: „Europejski rynek termoplastyczny rozwija się nieustannie w tempie od 5 do 6% w skali roku. Przy 1,5 mln ton związków termoplastycznych wzmacnianych włóknem szklanym (w tym komponentów LFT), termoplastyka stanowi 54% rynku europejskiego. Termoplastyka oferuje szeroki zakres innowacyjnych zastosowań, zwłaszcza na polu niedoprzędów LFT oraz włókien ciętych dla PA/PP – dlatego jestem niezmiernie zadowolona, że mogę być świadkiem oraz aktywnie wspierać HELM i JUSHI w ich wspólnej strategii rozwoju oraz silnym oddaniu naszym cennym globalnym klientom.”

O firmie JUSHI

Firma CHINA JUSHI, z siedzibą główną w specjalnej strefie ekonomicznej Tongxiang w prowincji Zhejiang w Chinach, to jeden z największych na świecie producentów wzmocnień z włókna szklanego. Dzięki trzem bazom produkcyjnym w Tongxiang, Jiujiang i Chengdu oraz fabrykom posiadającym certyfikaty ISO 9001 i zatrudniającym 10 000 pracowników na całym świecie, firma JUSHI może wyprodukować ponad 1 400 000 ton metrycznych włókna szklanego rocznie.

www.jushi.com

O firmie HELM

HELM AG to rodzinna firma z siedzibą w Hamburgu w Niemczech, której tradycja sięga ponad 115 lat. Jako wielofunkcyjna organizacja zajmująca się sprzedażą i dystrybucją, firma HELM działa w sektorze chemikaliów za pośrednictwem oddziałów zajmujących się surowcami i pochodnymi, w sektorze środków ochrony roślin, aktywnych substancji farmaceutycznych, farmaceutyków i produktów medycznych oraz w sektorze nawozów sztucznych. HELM to jedna z największych na świecie firm marketingowych zajmujących się chemikaliami, zapewniająca dostęp do najważniejszych światowych rynków dzięki dobrej znajomości danych regionów i posiadaniu ponad 100 spółek zależnych, biur sprzedaży i udziałów w innych firmach w ponad 30 krajach.